Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Växter för torra och soliga lägen

Växter för torra och soliga lägen

Eftersom många av mina kunder bor strandnära längs Laholmsbukten och frågar efter växter för sandjordar tänker jag fokusera det här inlägget på växter som trivs i torra soliga lägen på sandig jord. Rejäla överlevare med andra ord!

Strategier för att klara torka

I Lahomsbuktens strandnära lägen ligger tomterna på sanddyner.

Först några ord om vad växterna gör för att överleva med minimal tillgång på vatten. Allt liv behöver ju vatten, som bekant. Och växter avdunstar vatten, precis som vi när vi andas och svettas. När vatten dunstar så sugs nytt vatten upp automatiskt genom rötterna. Finns det inte tillgång på vatten minskar vattenmängden i växten vilket gör att den ser slapp och slokande ut. Växter för sandjordar har specialiserat sig på att leva med minimalt med vatten.

En del har utvecklat djupgående rötter, vilket ger dem möjlighet att hitta vatten djupt ner i jorden. Dessa kan vara svåretablerade då man behöver sköta om dem noga så de inte torkar ut under tiden rotsystemet växer ut – och det kan ta några år. Ljung är en sådan växt, som vi har gott om på hedarna här i Halland.

Andra går i vila under torrperioder, som lökar och knölar, tex tulpaner, Allium och vitsippor.

Många växter har håriga blad som minskar vattenavdunstningen. De är ofta silverfärgade. Lammöron, malört och kungsljus är några exempel.

En del lagrar vätska i bladen, fetbladsväxter, som har tjocka blad. Tex sedumväxter är en sådan typ, kärleksört är en vanlig sedumart.

Slutligen har en del växter utvecklat en hinna på bladen som minskar avdunstningen av vatten.

Råd och förslag

Så vad gör man då om man har en trädgård i strandnära läge, full av sol och vill ha en prunkande blomsterträdgård? Det bästa man kan göra för att skapa en lättskött rabatt är att man helt enkelt gillar läget och väljer växter som klarar förutsättningarna. Nedan kommer ett par rabattförslag för torra och soliga lägen.

Men observera! Det är först när växterna etablerat sig, dvs. har hunnit utveckla en rotsystem som klarar att försörja plantan med vatten. Det tar olika lång tid beroende på vilken växt vi pratar om (se ljung som exempel ovan). Men minst två säsonger behöver man vattna, andra året kan det räcka under torrperioder.

Coreopsis verticillata, höstöga
Förslag 1, varma färger

Achillea ’Coronation Gold’, praktröllika

Calamintha nepeta ssp nepetoides, stenkyndel

Coreopsis verticillata ’Grandiflora’, höstöga

Helictotricon sempervirens, silverhavre

Hylotelephium ’Matrona’, kärleksört

Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’, tuvrör

Salvia ’Ostfriesland’ och Stachys byzantina, lammöron.
Förslag 2, svala färger

Festuca glauca, blåsvingel

Gypsophila paniculata, brudslöja

Iris barbata (blå/vit), trädgårdsiris

Nepeta x faassenii, kantnepeta

Salvia nemorosa ’Ostfriesland’, stäppsalvia

Stachys byzantina ’Silver ’Carpet’, lammöron

Vidare läsning

Jag rekommenderar sökfunktionen på www.perenner.se. Här kan du specificera sökningen på färg och jordmån, läge, blomtid mm. För att hitta fler växter för sandjordar, välj läge sol och jordmån torr.

Trots att dessa växter är överlevare och klarar torra jordar är det nödvändigt att tillsätta mull till jorden för att öka näringsinnehållet. Läs gärna mitt inlägg om bland annat jordar här.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *