Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Skapa rum i trädgården

Skapa rum i trädgården

Min trädgård är inte mysig. Det ser tomt ut. Det här känns som en outnyttjad tom plats i trädgården.

Detta är alla vanliga tankar när man inte trivs i sin trädgård. En av lösningarna är att skapa rum i trädgården. Väggar och tak och ett syfte med rummet – en funktion – brukar vara det som behövs.

Ett oanvänt rum blir livlöst, både inne och ute. Det behövs en funktion, ett syfte med platsen. Finns det något som fattas i trädgården? En skuggig sittplats eller en plats för lekstuga eller förvaring? Att börja i den änden är smart. Då blir det inte en plats som glöms bort, och som inte används.

Även om platsen har en funktion kan den kännas omysig, men ibland är det svårt att sätta fingret på orsaken. Vi människor är utvecklade till jägare och samlare. Vårt psyke är gjort för att undvika faror. Därför trivs vi bra i rum med utblick. Vi är då skyddade åt alla håll men har utsikt över vad som händer. Är det också tak är vi väderskyddade och trygga från eventuella faror ovanifrån.

Hur översätter vi det då till trädgårdsspråk? Att sitta mitt på en öppen yta blir otryggt. Att ha inblick in i trädgården utifrån gatan kan kännas hotande. (Jag är medveten om att jag överdriver lite. Känslorna är subtila, men i alla fall helt naturliga.) En matplats i en berså upplevs som tryggare och mysigare än en på ett öppet trädäck med insyn från gatan. I bersån kan man vara ifred från utomståendes blickar. Och visst känns det bättre att sätta sittbänken längs husets fasad än mitt på gräsmattan?

En berså är bara ett alternativ till vägg. Alla typer av trädgårdsväggar skapar en tryggare sittplats. Häckar, spaljéer, plank, buskage, murar, väggar och skärmar har alla en rumsskapande effekt.

Om man bortser från trygghetsaspekten är det också viktigt med väldefinierade platser. En sittplats som inte har någon avgränsning känns otydliga. Vi människor har ett behov av att ha ordning och reda omkring oss. (Vissa mer än andra.) Och om funktion och form går hand i hand blir det prydligt och lätt att förstå platsen. Därför kan det fungera med en markering i marken, ett byte av markmaterial för att definiera gränsen mellan plats och rum. Matplatsen kan till exempel vara på en plattläggning medan gång och entréyta är belagd med grus. Och utan ytterligare avgränsningar markeras rummet och blir lättare att förstå.

Det finns många sätt att markera rum i trädgården, men det viktiga är att utgå från funktion. Kommentera gärna! Hur ser ditt favoritrum i trädgården ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *