Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Vad betyder en trädgård?

Vad betyder en trädgård?

Hej och välkommen till min blogg!

Jag som skriver är landskapsingenjör och driver företaget Alva Trädgård i Mellbystrand. Jag har många års erfarenhet av den gröna branchen och det finns inget jag tycker är så intressant som vegetation, klimat, odling och hur gröna miljöer påverkar oss människor och miljön omkring oss. Mitt första inlägg kommer därför att handla om vad det gröna betyder för oss, för mig och för dig.

Har du en trädgård? Då kan du skatta dig lycklig. Allt fler forskare drar slutsatsen att närhet till trädgårdar, parker, naturområden och att vi vistas i dessa påverkar hälsan positivt. I slutet av inlägget länkar jag till några vetenskapliga artiklar/böcker inom ämnet och tillåter mig själv att skriva fritt kring detta utan hänvisningar i texten.

Luktviol i vårsolen

Psykiatern Anders Hansen brukar hänvisa till att vi är skapta för savannen, för att leva i naturen och med naturen. Om man tänker på hur människor utvecklats via samlare-jägare, med fingrarna i jorden, letandes efter rötter mm, och sedan övergick till att bruka jorden och fortsatte gräva och odla – och vara ute – så är det inte så konstigt att vi mår bra av det. Evolutionen har helt enkelt anpassat oss för att leva så.

Enligt en ny studie utförd i Storbritannien så är det bevisligen hälsosamt att jobba i trädgården, gärna 2-3 gånger i veckan. Det gäller både psykisk och fysisk hälsa. Och ju mer växlighet vi har i trädgården desto nöjdare är vi med den.

Det är lätt att tänka att det är klart att man mår bättre om man får träning genom att djupgräva odlingsbäddar och flytta tung jord för hand. Det är förstås bra, både för kropp och hjärna, men det handlar inte bara om det.

Professor Patrik Grahn och hans team i Alnarp har under många år studerat grönskans effekter på människor. Han och andra kollegor har funnit att grönskan har läkande effekter, både fysiskt och psykiskt, i alla åldrar. Bara att ha utsikt över grönska från sjukhusbädden gör att man läker snabbare än om man har utsikt mot en vägg.

Mot bakgrund av forskningsresultaten har många hälsoträdgårdar dykt upp de senaste åren. Man kan till och med få remiss av läkare till en rehabträdgård vid stressrelaterad ohälsa.

Tar man det även ett steg längre och odlar mat på ekologiskt vis, kan man förbättra hälsan genom att äta nyttigare mat och mer grönsaker. (Samtidigt gör man miljön en tjänst genom att minska mattransporterna och öka den biologiska mångfalden i trädgården, men det är ett helt eget blogginlägg.)

Samtidigt ska man självklart inte överdriva så att man blir stressad över att ta hand om allt. Det är viktigt att anpassa trädgården så att man känner att det är lagom mycket jobb. Det ska vara roligt och skönt – inte kännas som ett tvång, det vågar jag säga är direkt ohälsosamt.

Bild från Sofiero slottsträdgård.

För mig betyder trädgården avkoppling, rekreation och på sista tiden även produktion av nyttig och god mat. Jag vet att jag inte är ensam. Instagram fullkomligt exploderar av grönsaksodling och snittblomsodling just nu. Men trädgård är inte en fluga. Trädgård är inte bara ett tidsfördriv under coronainducerad hemester. Vi är inne i en grön våg just nu – en grön våg som jag tror och hoppas är här för att stanna.

Vad betyder trädgården för dig?

Om du vill läsa mer:

Why garden? – Attitudes and the perceived health benefits of home gardening – ScienceDirect

Han prisas för sin forskning om trädgårdsterapi | Säsongens Bästa (mynewsdesk.com)

Using affordances as a health-promoting tool in a therapeutic garden – Innovative Approaches_BOOK.indb (researchgate.net)

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna – Anders Hansen – Google Böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *